Kaart niet beschikbaar

Datum/Tijd
Date(s) - 03/10/2019
Hele dag

Categorieën


Elk jaar op 3 oktober wordt er Leiden en omstreken Leidens ontzet gevierd. Deze lokale vrije dag wordt om 7.00 uur begonnen met trompetgeschal; “het Feest der Feesten” kan beginnen! Reveilll-je, Koraalzang, Herdenkingsdienst, Straattheaterfestival, s October University, Grote Optocht “Leiden Ont-Span-Je”, Polsstokverspringen, het Lunapark oftewel één van de grootste kermissen van Nederland en tot slot het vuurwerk.

Op 2 oktober is er het minder serieuze deel, u kunt genieten van de Hutspotmaaltijd (mits u zich van tevoren heeft ingeschreven) en daarna een Kroegentocht maken langs alle Leidse cafés. Er is op veel plaatsen life-muziek en het is elk jaar weer een gezellige avond.

Het Ontzet

Wat wordt er herdacht tijdens het ontzet van Leiden? De Spanjaarden belegerden de stad Leiden. In de nacht van 2 op 3 oktober 1574 stort een deel van de verzwakte stadsmuur bij de Koepoort met groot lawaai in. De Spanjaarden, bang voor een uitval en het opkomend water, vluchten in paniek. Om acht uur ’s ochtends komen de Watergeuzen onder bevel van De Boisot via de Vliet de stad binnenvaren en brengen haring en wittebrood mee.

Meer informatie vindt je op: http://www.3october.nl/